fredag 30 mars 2012

Sluta propagera för låga studiemedel

Läser artikeln "En av fyra tycker att studiemedlet räcker" på DN och blir provocerad.

Artikeln handlar om en undersökning (som CSN genomfört - och förmodligen analyserat) som enligt DN visar att en av fyra tycker att studiemedlet helt täcker deras levnadsomkostnader.
En annan möjlig vinkel på samma undersökning hade ju (hör och häpna!) kunnat vara att tre av fyra inte tycker att studiemedlet räcker.
I artikeln framgår också att 13 procent av de tillfrågade studenterna fortfarande bor hemma hos sina föräldrar. Och ja, med gratis hyra och mat skulle jag också tycka att åtta tusen var en rätt fet fickpeng.

Till artikeln finns också en fråga: I vilken utsträckning täcks dina levnadsomkostnader av studiemedel?
Ingenstans finns problematiseringen: kan det vara så att man som student anpassar sina levnadsomkostnader till studiemedlet?
Borde inte frågan i stället vara: räcker studiemedlet för att du ska kunna hålla en, enligt din uppfattning, skälig levnadsstandard?

5 kommentarer:

 1. Man skulle också kunna vinkla undersökningen till "Hurra, äntligen har 'fattigstudenterna' skakats ur lakanet och så *här* många anser nu att studiemedlet räcker!!" Skämt åsido, den här sortens galet utväxlande artiklar kan numera beställas av tidningens mellanchefer eller (i flera steg, så att det inte finns någrta formella beslkut att peka på) av ägarna.

  Visst är det propaganda, men DN och andra tidningar tar sedan några år närmast för givet att alla väl kan köpa sig en insatslägenhet och de få som inte kan låna upp en miljon, de borde inte bry sig om att finnas.

  SvaraRadera
 2. Det finns lögn, förbannad lögn och statistik. Mark Twain

  SvaraRadera
 3. Vänta bara, snart kommer Sakine Madon att skriva att här kom det ännu mer obestridliga bevis för att studiemedlet minsann räcker bra om man inte sitter och pimplar latte dagarna i ända (eller starköl nätterna i ända) och inte har varit dum och hyrt en för snofsig lägenhet - och ännu bättre räcker det ifall man skaffar sig ett litet extraknäck. Ut med alla gnälliga studentoffer!

  Den texten har hon i och för sig skrivit tvåhundra gånger om, på Expressens ledarsida, för Skattebetalarnas Förening och på sin egen blogg, och kryddat med personliga förolämpningar och påhopp på studenter i allmänhet, men det skadar väl inte med ett försök till.

  SvaraRadera