tisdag 27 mars 2012

I polisens uppmaning döljer sig en rutten kvinnosyn

När jag raljerade över polisens uppmaning till kvinnorna att stanna hemma för att slippa bli våldtagna så fick jag en del kommentarer av typen: men vad ska vi göra då? För vi vill ju inte att kvinnor ska bli våldtagna!

Jag tror att problemet ligger i uppmaningen. Låt mig förklara:
Lösningen för att inte fler kvinnor ska bli våldtagna presenteras av polisen som att kvinnorna ska stanna inne. Genom att göra detta utgår man från att det finns två möjligheter: 1) att varna, och be kvinnorna stanna inne för att på så sätt slippa fler våldtäkter, och 2) att inte gå ut med någon varning och på så sätt riskera att ännu fler kvinnor våldtas.
Och självklart väljer man då nummer 1, annars är man ju typ djävulen själv.

MEN DETTA ÄR INTE ALLA ALTERNATIV SOM FINNS!

Alternativet att faktiskt ta sitt samhällsansvar, att garantera kvinnorna en säker vistelse i sin egen stad nämner man inte ens.

Genom polisens enkla problemformulering kan de nu agera good guy; de vill ju bara kvinnornas bästa.
Kvinnorna skräms, och vågar inte gå ut. Och återigen skuldbeläggs kvinnorna: det är deras ansvar att det INTE ska bli våldtagna. Inte deras rättighet att slippa bli det.
Och vad signalerar en sådan här uppmaning i förlängningen? Jo, om en kvinna nu skulle bli våldtagen efter uppmaningen att stanna inne, får hon då inte skylla sig själv lite grann...

Genom denna uppmaning slipper polisen stå till svars för att de inte VILL lägga de resurser som krävs för att garantera kvinnornas säkerhet. Vad sänder det för signaler? JO, ATT DET INTE ÄR SÅ FARLIGT ATT KVINNOR VÅLDTAS.
Att man kanske "inte har de resurser som krävs" för att patrullera gatorna nätterna igenom sammanfattar ganska väl samhällets kvinnosyn: VI PRIORITERAR INTE ER.

1 kommentar:

 1. Heja Susanna, vad bra du skriver! Tänker det ofta, men kommenterar sällan.

  Det är ju rent sorgligt att det (precis som i Örebro häromåret) är givet för polisen och resten av samhället att när såna här saker sker begränsa kvinnors livsutrymme ännu mer. Det logiska vore ju, som du skriver, att be männen stanna hemma – eftersom det är de som våldtar! Kvinnor som kollektiv har inte gjort något, inte begått något brott.

  Aldrig, förutom när det kommer till våldtäkter mot kvinnor, pratar man om hur offret hade kunnat bete sig för att undvika att bli utsatt. Killar uppmanas inte att stanna hemma från krogen, trots att det är de som både blir utsatta för misshandel där – och begår den. Kom att tänkta på den här affischen, som visar hur prespektivet borde vara:
  http://fittforfight.files.wordpress.com/2012/02/fem-tips.jpg?w=640&h=383

  Kram, och fortsätt skriv!
  Malin R

  SvaraRadera