måndag 31 oktober 2011

Kändismorsan

Nu är vi med i tidningen igen, jag och Oskar! Denna gång i Västerbottens-Folkblad, en av lokaltidningarna här. Skum känsla det där att bli intervjuad och fotograferad när man är den som brukar vara på andra sidan. Sjukt konstigt att svara på frågor
i stället för att ställa dem (även om det var ett par år sedan jag jobbade som reporter).


När jag blev tillfrågad om att vara med var första impulsen att säga nej, NEJ, nej-nej. Men sen bara sa jag ja.
För den som är nyfiken finns artikeln att läsa här.

Tygtourettes

Alltså hata internet! Det enda jag gör är att surfa runt på massa olika sidor som säljer massa fina tyger. Sen bara måste jag klicka köp.(Klicka på bilderna för att komma till sidan som säljer tyget.)

Rubbade rutiner

Bra sak med att ställa tillbaka klockan: jag och Oskar vaknade kvart i åtta i morse!

Dålig sak med att ställa tillbaka klockan: jag fattar inte Oskars signaler. "Varför är du så gnällig nu? Du brukar ju sova om en ti... AHA!"

lördag 29 oktober 2011

Babyscarf

Vi har fått ett par dreggelscarfs av Oskars mormor, men eftersom jag älskar färg och mönster så är det fina mönster på dem alla. Och det är ju inte alltid man vill matcha mönster på mönster på mönster på mönster... så jag ritade helt enkelt av en av dem och sydde en egen. En röd. För rött är ju både snyggt och trevligt, det vet ju alla!


Jag undrade länge varför de köpta dreggelscarfsen hade fleece på undersidan, jag tänkte att det måste ju bli himla varmt för de stackars bebisarna. Men nu vet jag; scarfen som jag sydde såg ut som en genomsur trasa efter en kvart runt Oskars hals. Nu har jag fixat en bit fleece som jag ska sy fast på undersidan.Tyget kommer från ett gammalt lakan. Tryckknapparna har jag beställt från Bibbis textil och mönstret har jag som sagt ritat själv.

torsdag 27 oktober 2011

Bonusbonanza!

Mitt i Trissivern glömde jag att berätta om ett annat viktigt inslag i vår budget, nämligen BONUSBONANZA! Infinner sig med ojämna mellanrum när vi råkar få in mer pengar än vi budgeterat för och tycker att vi förtjänar ett par extra hundralappar i fickpengar i stället för att spara allt.

*längtar*

Höstbudgeten

Tadaaa! Nu är den klar! Den nya budgeten! Ska fasen ta en promenad med några feta böcker i famnen och be någon fota mig, som en riktig finansminister.
I tre kvällar i rad har jag och min älskade sambo suttit och ritat, räknat och flyttat siffror mellan olika rutor (han har fört in alla våra in- och utgifter i Excel). Första kvällen kände vi oss som utblottade fattighjon när vi gick till sängs, andra kvällen kändes det lite bättre och tredje kvällen kände vi oss rika som troll! Okej, nu kanske jag överdrev lite, men så himla mycket bättre allt känns.
Vi kommer ju inte vara astäta i vår när jag ska plugga och Martin vara föräldraledig, men med ett extra sparkonto som vi fyller på med mina föräldradagar innan nyår så kommer vi att ha lika mycket/lite (beror på hur man vill se det) pengar att röra oss med då som vi har nu.

Jag är så glad att vi varken har bostadsrätt eller bil. Det känns så bra att kunna välja om jag vill plugga eller jobba, inte tvingas att jobba bara för att ha råd att leva.

Vad satsar vi på i höstens budget? Boende och mat måste sägas vara det som drar mest stålars. Men vi har även budgeterat för viktiga satsningar som en Trisskalender i december.
– Vi ser det som en investering, säger de blivande miljonärerna Susanna och Martin.

Nedan följer några hälsningar:
Försäkringskassan;  angående er jämställdhetsbonus vill vi bara säga att vi delar lika på tiden, men dagarna tar vi ut så att vi får så mycket pengar vi kan.

Anders Borg; kan vi göra utrymme för satsningar på en städlön + föräldrapenning, samt på studielån + föräldrapenning så kan vi garanterat göra underverk med statens miljarder. Kontakta oss för (dyra) konsultuppdrag.

Lyxfällan; oss träffar ni aldrig.

måndag 24 oktober 2011

Att sy kantband

Maija ville veta hur jag gör när jag syr mina kantband, så här kommer en sjukt utförlig beskrivning:

Klipp ut en remsa i muddväv. Jag har gjort remsan 4,5 cm bred.

Bestäm vart du vill att remsans söm ska vara; antingen mitt bak eller så att den ligger mot en annan söm. Sätt en startnål (min blå).

Nåla fast bandet räta mot räta mot halsringningen. 
Hur lång remsa ska man klippa? undrar du kanske nu. En bra hållpunkt är att mäta på mönstret hur många cm ringningen är, och sedan multiplicera det med 0,8. Remsan ska alltså vara kortare än själva ringningen. Syr du kantband i ett tyg som inte är lika elastiskt som muddväv så får du göra remsan lite längre. 

Jag har inte mätat min remsa innan, utan töjer den medan jag nålar. (Om du mätar och klipper till rätt längd från början så är det lättare att sy ihop remsans kortändar INNAN du börjar nåla fast remsan.) 

Nu har jag kommit hela vägen runt, och markerar då var på remsan jag vill ha min söm.

Jag nålar ihop.

Och syr ihop remsan.

Klipper bort överflödigt tyg.

Nålar fast sömmen på remsan mot sömmen på ringningen.

Sedan syr jag fast remsan.

Så här ser det ut nu.

Nu ska jag vika in remsan över den här kanten.

Sedan nålar jag fast den.

Jag syr från rätsidan med tvillingnål.
Testsy på en tygbit innan för att bestämma hur långt från kanten du vill ha sömmarna.

Nu ser det så här snyggt ut!

Men på avigsidan är det inte lika fint...

Därför kliper jag helt enkelt bort överflödigt tyg.
Här får man verkligen passa sig så att man inte råkar göra hål i tyget.

Klart!!!

torsdag 20 oktober 2011

Farmor blir kändis

Farmor har blivit kändis i Vilhelmina sedan vår fyra generationer-bild var med i lokaltidningen.


Farmor själv om tumultet som uppstod när hon gick ut på samhället:
"Dom höll på tramp ne mä!"*
Och ja, vi valde så klart en bild där Oskar var glad till tidningen. Vad skulle farmors fans annars säga?

*Hon höll alltså på att bli nedtrampad för er som inte förstod.

onsdag 19 oktober 2011

tisdag 18 oktober 2011

Berätta allt du vet om overlock

När jag börjar intressera mig för någonting så blir jag alltid helt besatt. Som nu när jag börjat sy barnkläder; genast vill jag köpa exakt alla fina tyger jag hittar. Och det är många. Jag vill ha fler mönster, mer tråd, och en overlock!

Jag har aldrig sytt på en overlock, men på sykursen som jag har börjat så finns det en som jag ska få testa. Cirkelledaren varnade mig för den: "Har man provat en gång så vill man aldrig sy på något annat."
Maskinen som jag ska få testa är en Huskylock 15. Antar att det är en billigare overlock, men kanske fullt tillräcklig? Eller?

Så, till dig som har en overlock:
Vad är det man ska tänka på när man väljer maskin? Vilket märke har du? Vad kostade den? Varför valde du just den?
Och är det verkligen så underbart som alla säger?

Världens sötaste body

I söndags satt jag och sydde hela dagen! Det blev en body till Oskar i ett jättefint tyg formgett av Gekko, köpt på JNYdesign. Och ett par leggings, sydda i mörkröd stretchjersey från Stoff och stil.


Mönster till bodyn: Ottobre 5/2006
Mönster till leggings: Ottobre 6/2008Kantbanden har jag gjort av gul interlock, också den köpt på JNYdesign.
Nu när jag har börjat sy en hel del tänkte jag börja tipsa om vart jag köper tyger och vilka mönster jag använder (som ovan). Är det något mer du vill veta?
Hojta om det är något du vill ha tips om!

Hallå, du glömde Umeå!!!


måndag 17 oktober 2011

SJUKA IDEAL

När du tror att det inte kan bli värre. Tänk igen.


Bilden är tagen på Barnens hus i Umeå och har spridits på Facebook. Folk har uppmanat till bojkott, mejlat sina protester till Barnens hus och tipsat media. Nu är dockan indragen.

Hehe

lördag 15 oktober 2011

Mumsiga morötter
Ensam hemma

Jag är ensam hemma!!!!
Jag vill springa runt i lägenheten fort fort, dansa, lyssna på svinhög musik, SY, diska (jag vet, men det måste ju göras), vattna blommor, laga mat, äta, SOVA, läsa tidningen, läsa en bok (!), spana på fina tyger, ringe ett par tre kompisar, NJUTA!
Men det är nog omöjligt att hinna allt på en timme.

fredag 14 oktober 2011

Drevet går

"Oktober 2011 bjuder på en intressant studie i medial asymmetri. Å ena sidan har vi Carl Bildt, en moderat utrikesminister som anklagas för att ha tjänat miljoner på ett afrikanskt inbördeskrig. Detta genererar en del kritiska artiklar, främst på kultursidorna.
Å andra sidan har vi Håkan Juholt. En socialdemokratisk partiledare som anklagas för att ha tagit emot för mycket bostadsbidrag. Detta genererar en hel orkan: löpsedlar, förstasidor, ledarsidor, inrikesnyheter."

Läs Kajsa Ekis Ekmans text "Är det tillåtet att vara S-ledare?".

Fortfarande punka

Förresten så fixade jag punkan på barnvagnen i dag. Men inte tillräckligt bra, för all luft pös ut igen.


Tur att det är så många hjul på en vagn, på en cykel kan man liksom inte förneka på samma sätt.

torsdag 13 oktober 2011

Sykurs

I kväll börjar min sykurs!
Spontan reaktion på det; WOOOOHOOOOOOOOO!!!!!!!!!!

När Oskar fick sitt namn

Alfred skulle han kanske heta. Det var min farmors idé, mot hennes vilja. När hon var på besök nån gång i mitten av graviditeten satt hon och räknade upp de fulaste namnen hon visste, och Alfred var "råbarkat styggt" tyckte hon. "Alfred!" sa vi, och tittade på varandra. Sedan den dagen frågade farmor varje gång vi pratade om vi valt namn än. Nervös som tusan var hon den dagen jag äntligen ringde och sa att "Nu, nu har vi bestämt vad han ska heta. Oskar."
"Oskar. Oskar. OSKAR. Jaa, men jaa. Det var ju fint!"
Sen avslutade hon samtalet ganska fort, som hon gör när hon fått höra en bra nyhet och vill lägga på så att hon kan ringa och berätta för sina kompisar.

Men ja, hur blev det Oskar då...
När Oskar kom så var det ingen Alfred. Vi var på noll igen, och den lååånga listan med namn åkte fram.
Efter ett par veckor hade vi arbetat oss ner till fyra namn som vi sedan testade på honom. Efter ytterligare någon vecka kunde vi ganska lätt ta bort två av namnen. Till sist var det bara Oskar kvar.
Så, anledningen till att han fick bli en liten Oskar är helt enkelt att det kändes rätt. Oskar är för mig ett namn på en snäll, klok och empatisk människa. Och nu också på världens finaste lilla barn.


PS. Det var Marie som undrade hur det gick till när Oskar fick sitt namn.

tisdag 11 oktober 2011

Små lätta moln


Jag älskar dessa moln! Och har man inte råd med originalet så säljer JNYdesign denna finfina kopia i massor av olika färger. Just denna bit tyg fick bli filt till Oskar.Ena sidan är mjuk jersey, andra sidan gosig fleece. Fleecetyget är en Ikeafilt som jag klippt sönder, det blev billigare att köpa en filt där än att köpa fleece i tygaffären. Kantbanden är en vanlig snedslå som jag sytt fast med tvillingnål. Blev ju inte jättefint, men vafan, jag sydde den här innan jag lärt mig sy fina kantband.

Spinningcomeback

I går kväll gjorde jag spinningcomeback! Själva cyklingen var inte så farlig (jag fuskade och hade inte så tungt) men musiken! Jag fick nästan hjärtattack när jag kom in i salen UNTZ UNTZ UNTZ, herregud brukar det verkligen vara så där hög volym? Och så där stressig musik?
Vilken kontrast från mitt nya långsamma liv.

måndag 10 oktober 2011

Teparty- & hårdrocksdrömmar

Tepartyrörelsen (hihi)

Djävul

Punka på vagnen och trasig dammsugarslang.

Lillebror

I dag åker min lillebror till Bali för att sedan backpacka omkring i Asien typ ett halvår. Jag vet att jag borde vara glad för hans skull och tänka på alla häftiga saker han kommer att uppleva, men allt jag tänker är: hajar, undervattensströmmar, tsunamis, monsunregn och giftiga insektsbett.
När blev jag min farmor?

söndag 9 oktober 2011

Klass - är du fin nog?

Anneli Jordahls fina bok,
på vår smutsiga matta.
Jag och två brudar som jag lärde känna förra året på Makt och kön-kursen har startat en bokcirkel. Klass – är du fin nog? av Anneli Jordahl blev första boken som vi läste, och för ett par kvällar sedan gick diskussionerna heta.

Vi pratade om att medelklassen har patent på god smak; det är vi som bestämmer vad som är fint, fult, coolt och töntigt; arbetarklassen raljeras det över i tv-program som Ullared. Men att det är människor av arbetarklass som det görs narr av är det ingen som talar om. Anneli Jordahl skriver: "På senare tid har inte social position varit avgörande för identitetsbygget, påstås det. Numera heter det att livsstilar och fritidsaktiviteter utmärker en grupp."

I ett samhälle där politiker (och andra) gör sitt bästa för att radera klassbegreppet ur människornas medvetande, genom att utmåla medelklassen som så pass utbredd att nästan alla tillhör den, måste man skärpa sig för att se strukturer. (Enligt Statistiska centralbyråns statistik från 2001 är 46 procent av den anställda arbetskraften arbetare, skriver Jordahl.)

På samma sätt som män väljer män till betydelsefulla positioner så väljer klass också klass, skriver Jordahl. Detta stämmer väldigt bra på bland annat mediebranschen, som består av en sjukt homogen grupp människor. Det i sin tur påverkar vilka ämnen som tas upp, vilket utrymme de får, vilken vinkel man väljer och vem man riktar sig till.
... Men vilken tur då att nästan alla hör till just samma klass; den som spelar wordfeud, gör rut-avdrag och handlar vintage. För det är väl så det är? Det är i alla fall lätt att tro det när man läser tidningarna.PS. Att definiera klass är ingen lätt sak; själv går Anneli Jordahl efter utbildning, yrke, kapital och föräldrarnas klasstillhörighet. SEI-koden, socioekonomiska grupper, som forskare använder, tar hänsyn till inkomst, utbildning, boende, hälsa och möjlighet att ta semester.