onsdag 24 augusti 2011

Älskade barn, snart är du en pojke

Snart kommer du att lära dig att det är skillnad på barn och barn, att de som föds med snopp får tillträde till en värld, de med snippa en annan.
Du kommer att få höra sagor där huvudpersonerna nästan alltid är pojkar. Busiga, äventyrliga pojkar som lär dig hur du ska leka. Du kommer att se filmer där flickorna har vackra klänningar, långa ögonfransar och väntar på att bli räddade av sin prins. Filmer som lär dig att flickor är svaga och pojkar starka.
Du kommer att få veta att rosa är en tjejfärg och blått är för killar. Att mamma, pappa, barn och barbie är för tjejer, actionhjältar och krig för pojkar.
Du kommer att lära dig att torka tårarna och bita ihop, för pojkar får inte lika mycket tröst som flickor.

Snabbt kommer du förstå att pojkar ska bli kära i flickor och flickor i pojkar, och att man jagar och slår en tjej när man vill visa att man tycker om henne.
Du kommer att lära dig att flickor har en speciell bacill som man ska se upp för. Att deras lekar är töntiga medan killarnas är tuffa.

Flickorna som ändå busar kommer att kallas för pojkflickor, men om du vill leka med dockor, klä dig i klänning eller kramas så finns det inget ord för det. Man kan inte vara en flickpojke.


I dag är du tre månader gammal, mitt barn, och jag och din pappa ska göra allt vi kan för att inte lära dig något av detta. 
Så att du kan få tillträde till hela världen.

19 kommentarer:

 1. Min A var en riktig pojkflicka! Och är till viss del fortfarande. Oförstörd tills han började skolan. Suck.

  SvaraRadera
 2. tösapåg heter det här i skåne ;)

  SvaraRadera
 3. Fantastisk fint och bra skrivet

  SvaraRadera
 4. riktigt träffande! som ett slag i magen ja

  SvaraRadera
 5. Tur att det finns föräldrar som uppmärksammar dock. Tack för fint inlägg. Jättefin bild.

  SvaraRadera
 6. Det är varje förälders ansvar att kämpa och jobba för att ge sitt barn en stark självtro och självkänsla, att det duger oavsett. Att de normer som finns kring lekar inte behöver vara ett fakta. Att kläder inte berättar vem du är. Att barn ska vara barn. Tyvärr finns det krafter i samhället (andra föräldrar, media...) som kommer att göra allt för att ändra på barnet. Det är en evig kamp som vi som föräldrar får strida.

  SvaraRadera
 7. Tack, alla!

  Anonym: Håller med!

  SvaraRadera
 8. Sant men ändå inte. Tänker på tuffa Ronja Rövardotter, Pippi Långstrump och Madicken. Eller lite räddare och svagare Skorpan, Bambi och Nasse. Håller med Anonym om att det är viktigt att inte föräldrarna förvandlar normer till fakta, inte spär på fördomarna.

  SvaraRadera
 9. Härliga ord, länkar från min blogg så fler i världen får se. Hoppas det är okej.

  SvaraRadera
 10. Unerbart sagt! Har länkat hit.. så underbart var det! ;-)

  SvaraRadera
 11. Men det här gjorde ju mig tårögd. Tur att det finns morsor som du Gola. /Dee

  SvaraRadera
 12. Tove: Ja, som tur är finns det alternativa bilder som förmedlas, som i t.ex Ronja!

  Johanna: Absolut, länka gärna :)

  Jenny: Tack!

  Dee: Sitter själv och småsnörvlar rätt ofta om kvällarna. Många känslor som kom med det lilla barnet.

  SvaraRadera
 13. Mycket klokt sagt, önskar att fler kunde tänka likadant. Har länkat till dig via min blogg :).

  SvaraRadera
 14. Underbart bra skrivet! jag hoppas att vi kan fostra en ny generation av BARN (och inte pojkar vs flickor)!!!

  SvaraRadera
 15. jag blir så tårögd av glädje när jag läser det här. tack, tack för att det finns smarta, kloka, häftiga människor utan fördomar och stereotypa åsikter! länge leve mångfald!

  SvaraRadera
 16. Jag blir så arg varje gång någon kallar mitt söta lilla barn för "stor stark kille". Han är inte ens två! Varför måste han lära sig att han ska vara stark bara för att han är född med en snopp? Varför behöver man ens tala om för honom att han är en kille? Han är ett barn precis som alla andra barn på hans dagis.

  SvaraRadera